Lammkotletter i sötsur sällskap  4 port

4 lammkotletter

1msk smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk riven färsk ingefära eller 1 krm malen ingefära

1msk vitvinsvinäger

2 msk honung

½ citron i tunna skivor

½ apelsin i tunna skivor

några msk apelsinsaft blandat med 1 tsk honung

 

Snitta kotletterna i kanten och bryn dom på båda sidor.

Blanda salt, peppar, ingefära, vinäger och honung och skeda över kotletterna.

Täck med citron- och apelsinskivor och sjud under halvslutet lock i cirka 15 minuter.

Häll över apelsinsaften och honungen mot slutet av koktiden.

Honungsgrillat revbensspjäll  4 port

 

1 Kg tunnskurna revbensspjäll

 

Grillolja

3 msk smält honung

1msk olja

1 msk soja

1 krm ingefära

1 krm svartpeppar

2 krm salt

 

Tunnskurna revbenssjäll går snabbt att grilla och smakar extra gott om de penslas med honung.

Tänd grillen i god tid eller sätt på ugnen på 200 grader.

Smält honungen i en kastrull.

Rör därefter i olja, soja och kryddor.

Pensla spjället på båda sidor.

Pensla med grillolja och vänd köttet flera gånger under stektiden.

Efter 20-30 minuter är spjällen färdiga.

I ugnen tar det ca 45 minuter. Salta lätt före serveringen.

Bjud gärna med en sallad till.

Lenas Fruktlimpa

Ugn175 grader

Ingredienser
10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 dl russin
1½dl hackade sötmandel
ev. några hackade aprikoser, valnötter eller liknande
1 liter filmjölk
½ dl sirap

Gör så här.
Smörj 2 avlånga bakformar ( ca 1½liters)
Ta fram en STOR bunke.
Häll upp alla torra ingredienser i bunken.
Blanda väl.
Häll i filmjölken och sist sirap, rör med en slickepott till en jämn smet.
häll smeten i formarna. Sätt formarna på galler längst ner i ugnen.
Grädda 60-65 minuter.
Ta ut bröden och låt kallna i bakduk.

Solroskärnorna kan bli gröna, nån kemisk reaktion, inget farligt.
Förvara gärna brödet inlindat i brödduk då det är saftigt och gärna "svettas" lite i plastpåse.

Har även bakat dessa med gluenfritt mjöl och
fiberhusk med gott resultat.