Lammkotletter i sötsur sällskap 4 port
4 lammkotletter
1msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk riven färsk ingefära eller 1 krm malen ingefära
1msk vitvinsvinäger
2 msk honung
½ citron i tunna skivor
½ apelsin i tunna skivor
några msk apelsinsaft blandat med 1 tsk honung
Snitta kotletterna i kanten och bryn dom på båda sidor.
Blanda salt, peppar, ingefära, vinäger och honung och skeda över kotletterna.
Täck med citron- och apelsinskivor och sjud under halvslutet lock i cirka 15 minuter.
Häll över apelsinsaften och honungen mot slutet av koktiden.
Honungsgrillat revbensspjäll 4 port
1 Kg tunnskurna revbensspjäll
Grillolja
3 msk smält honung
1msk olja
1 msk soja
1 krm ingefära
1 krm svartpeppar
2 krm salt
Tunnskurna revbenssjäll går snabbt att grilla och smakar extra gott om de penslas med honung.
Tänd grillen i god tid eller sätt på ugnen på 200 grader.
Smält honungen i en kastrull.
Rör därefter i olja, soja och kryddor.
Pensla spjället på båda sidor.
Pensla med grillolja och vänd köttet flera gånger under stektiden.
Efter 20-30 minuter är spjällen färdiga.
I ugnen tar det ca 45 minuter. Salta lätt före serveringen.
Bjud gärna med en sallad till.
Lenas Fruktlimpa
Ugn175 grader
Ingredienser
10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 dl russin
1½dl hackade sötmandel
ev. några hackade aprikoser, valnötter eller liknande
1 liter filmjölk
½ dl sirap
Gör så här.
Smörj 2 avlånga bakformar ( ca 1½liters)
Ta fram en STOR bunke.
Häll upp alla torra ingredienser i bunken.
Blanda väl.
Häll i filmjölken och sist sirap, rör med en slickepott till en jämn smet.
häll smeten i formarna. Sätt formarna på galler längst ner i ugnen.
Grädda 60-65 minuter.
Ta ut bröden och låt kallna i bakduk.
Solroskärnorna kan bli gröna, nån kemisk reaktion, inget farligt.
Förvara gärna brödet inlindat i brödduk då det är saftigt och gärna "svettas" lite i plastpåse.
Har även bakat dessa med gluenfritt mjöl och fiberhusk med gott resultat.
5 dl havregryn
1 liter mjölk
3 hg smör
2 hg jäst
1 dl socker
ca 2 liter vetemjöl
Smält smöret.
Blanda i havregrynen och mjölken och värm till 37 grader.
Smula i jästen i degbunken och lös upp den i lite grynblaning.
Blanda ner all grynbalaning och arbeta in sedan vetemjölet så det blir en smidig deg.
Låt degen jäsa.
Baka ut till thekakor och grädde sedan efter jäsning i 250 grader .
LYCKA TILL!!