Började med bin år 2008 så vi är nybörjare.

 

Vad är honung??

Honung är en på många sätt mycket fascinerande naturprodukt.

Framställningen i bisamhället och det ursprungligt naturliga har gjort att honung alltid haft en mycket hög status.

Honung består till största delen av druv- och fruktsocker, två enkla sockerarter som lätt tas upp av kroppen.

Honungen går så att säga, direkt in i blodet.

Honung är välkänd i odrottssammanhang för att ge snabb naturlig energi.

En lång rad mineraler finns det i honungen. Mineraler om än i små mängder har positiv inverkan på kroppens kemiska balans.

Där finns kalcium, natrium, kalium och magnesium.

Enzymer av olika slag hjälper till i livsprocessen.

 

 

Från blomma ...

Råvaran till honung hämtar bina i första hand i blommorna.

I små hålrum längst ner i blomman finns nektar - en söt saft.

Den samlar bina och flyger hem till bikupan.

Inne i bikupan bearbetas nektaren av andra bin.

Enzymer tillsätts och vattnet dunstas bort.

Nektaren innehåller hela 70% vatten som minskas till under 20%.

Till sist är honungen färdig och den lagras i vaxkakornes små hål - celler.

Ett lock av vax läggs på och där "står", sida vid sida tusentals miniburkar med honung.

Betänk, bina har flygit ut från kupan minst 50.000 ggr för att det ska bli en burk honung (700 gr).

Vilken arbetsinsats.

 

till den välkända burken

Den svenska honungen är mycket välkänd inte minst tack vare den traditionella glasburken och det gamla väl inarbetade varumärket.

För att honungen ska komma i burken måste biodlaren hjälpa till.

När det är dax att skörda tar biodlaren ut honungskakorna ur bikupan och placerar dem i en honungsslunga.

Den påminner om en cetrifug och när den snurrar slungas honungen ut ur vaxkakorna.

Honungen hanteras varsamt, silas rörs noggrant så att honungen blir slät och fin.

Därefter tappas honungen på burk så konsument kan få del av den.

 

Honung och honung

Blommorna har olika former och färger, de doftar olika och de smakar olika!.

Jo så är det.

Den vita milda honungen från de gula rapsfälten skiljer sig från den bruna aromatiska honungen från violett ljunghedar.

Beroende av hur floran ser ut i ett område och vid vilken tidpunkt biodlaren skördar får honungen en speciell karatär.

Så var bygd har sin honung.

Och varje honungskonsument sin älsklingshonung.

Ofta är man kund hos någon biodlare vars honung man älskar framför annan honung.

Vanligast är ändå honung som är en skön blandning av hela sommaren.

Honungen från hallon, lind, klöver, mjölkört och ljung blir ett koncentrat av sommarens solsken på burk.

 

Kärlekens honung

" Av sötma drypa dina läppar min brud, din tunga gömmer honung och mjölk."

står det i Höga visan i Bibelen.

Honung har alltid kopplats samman med kärlek.

Guden Eros doppade pilspetsarna i honung för att de skulle ge den rätta kärleken.

I Indien finns en sed att innan bröllopet stryka honung på brudens panna och mun och i Grekland bjuder brudens mor det nygifta paret på honungsvatten.

I våra nordiska länder finns traditionen att strka honung på tröskeln till de nygiftas hem.

Och inte för inte heter smekmånad honeymoon på engelska.

En första ljuvliga månad då honung ska ätas varje dag.